Είδη ελληνικού μέλιού.
Δυο είναι οι μεγάλες κατηγορίες μελιών που υπάρχουν τα μέλια τα οποία παράγονται από το νέκταρ των ανθέων και τα μέλια τα οποία παράγονται από τις μελιτοεκκρισεις κυρίως δασικών δέντρων.
Τα ανθόμελα όταν έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά , λαμβάνουν την ονομασία του φυτού από τα οποία παράγονται. Έτσι έχουμε μέλι ακακίας, θυμαριού, ερείκης , καστανιάς.
Κρυστάλλωση και ποιότητα.
Η κρυστάλλωση είναι ένα φυσικό φαινόμενο , δεν σχετίζεται με την ποιότητα του μελιού και δεν προξενεί καμία αλλαγή στη διαιτητική του αξία. Ένα κρυσταλλωμένο μέλι δεν είναι ούτε νοθευμένο ούτε και χαλασμένο. Το μέλι ρευστοποιείται πολύ εύκολα εάν τοποθετηθεί σε ζεστό νερό (μπεν-μαρι) , όχι πάνω από 45°C , χωρίς να χάσει τις βιολογικές και θεραπευτικές του ιδιότητες.