Γύρη: Η θαυμάσια υπερτροφή
Η Ιερά Μονή Αγίου Ιακώβου από την πρώτη στιγμή ενασχόλησης με την μελισσοκομία έχει προσανατολιστεί στην παραγωγή υψηλής ποιότητας γύρης με άριστα αποτελέσματα.
Για τη συλλογή της γύρης, χρησιμοποιούνται αεριζόμενες γυρεοπαγίδες, είτε κινητής βάσης είτε γυρεοπαγίδες εισόδου. Ο αερισμός στην παγίδα είναι πολύ σημαντικός για την ποιότητα της γύρης. Εμποδίζεται η αλλοίωσή της από την υγρασία και από την ανάπτυξη μυκήτων. Ο καθαρισμός, η επεξεργασία και στη συνέχεια η κατάψυξή της μας εξασφαλίζει μια γύρη εξαιρετικής ποιότητας και θρεπτικής αξίας.
Η γύρη αποτελεί μια θαυμάσια υπερτροφή η οποία περιέχει όλα τα είδη αμινοξέων, μετάλλων και βιταμινών που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του ανθρώπινου σώματος.
Την άνοιξη υπάρχει μεγάλη αφθονία σε άνθη και οι μέλισσες συλλέγουν πολύ εντατικά μεγάλες ποσότητες γύρης. Στην κυψέλη τοποθετούνται οι γυρεοπαγίδες και αρχίζει η συλλογή της.
Τα είδη της γύρης που συλλέγουν τα μελίσσια της μονής είναι συνήθως δύο. Το πρώτο είναι η γύρη ποικίλης ανθοφορίας που συλλέγεται κατά τον Μάιο από την ανθοφορία των λουλουδιών της άνοιξης. Πρόκειται για γύρη πολύ καλής ποιότητας και μεγάλης θρεπτικής αξίας. Το δεύτερο είδος είναι η γύρη της καστανιάς που συλλέγεται τον Ιούνιο, κατά την περίοδο της ανθοφορίας της, και αυτό που την χαρακτηρίζει είναι η ανώτερη ποιότητά της και η πολύ υψηλή θρεπτική αξία, όπως και του μελιού της.
Η γύρη είναι προϊόν που συγκεντρώνουν οι μέλισσες από διάφορα λουλούδια. Είναι η πλουσιότερη τροφή σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, αμινοξέα, ορμόνες, ένζυμα και χρήσιμα συστατικά για τη διατροφή μας. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ρουτίνη, γνωστή ως βιταμίνη R, η οποία αυξάνει την αντίσταση των τριχοειδών αγγείων, προφυλάσσοντας τον οργανισμό από εγκεφαλικές αιμορραγίες.
Η γύρη βοηθά στη διανοητική λειτουργία, ενισχύει τη συστολή της καρδιάς, έχει διουρητική δράση, βελτιώνει την όρεξη. Για αυτό συνίσταται για τις περιπτώσεις: αδυναμίας και γενικής εξασθένισης του οργανισμού, απώλειας βάρους, εντερικών ανωμαλιών, ψυχώσεων και νευρασθενειών, απώλειας μνήμης, κακού μεταβολισμού.
Η γύρη βελτιώνει την κατάσταση των ατόμων που έχουν ήπιες αλλεργικές εκδηλώσεις και τους βοηθά ώστε να αποκτήσουν βαθμιαία αντίσταση (ανοσοποίηση). Βελτιώνει τη θεραπευτική αγωγή στην προστατίτιδα (φλεγμονή του προστάτη). Είναι πλούσια σε κιστίνη, ένα αμινοξύ που επηρεάζει θετικά την τριχοφυΐα και το χρώμα των μαλλιών. Βοηθά στη λειτουργία του θυροειδούς αδένος και προάγει την καλή φυσική κατάσταση του σώματος.
Περιέχει 7,5 φορές επιπλέον σίδηρο και 50% περισσότερη πρωτεΐνη από το μοσχαρίσιο κρέας. Λόγω των αντιβιοτικών ιδιοτήτων που έχει, βοηθά στην πρόληψη και θεραπεία του κρυολογήματος και της γρίπης. Σε περιπτώσεις κολίτιδας συνίσταται γύρη με μέλι.
Μια κουταλιά της σούπας πριν το φαγητό, αυτούσια ή διαλυμένη σε χυμό, γάλα ή τσάι, την ημέρα, καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες μας σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, αμινοξέα και ιχνοστοιχεία.
Η γύρη βοηθά σε:
- κρυολογήματα και γρίπη
- αλλεργικό συνάχι, άσθμα, αλλεργίες
- αθλητές- παιδιά
- προστάτη
- προστατίτιδα
- ρευματισμούς και αρθρίτιδες
- τριχόπτωση
- δέρμα
- παθήσεις από ακτινοβολία
- συκώτι
- νοητικές ικανότητες- ευεξία- ευφορία
- ανακούφιση κόπωσης- όρεξη
- διαβήτη
- άγχος- κατάθλιψη- αϋπνία- τάση αμνησίας
- όραση
- εντερικές διαταραχές
- εγκεφαλικές διαταραχές- πάρκινσον