Μέλι Δάσους
Η ιδιαιτερότητα που έχει το μέλι δάσους βρίσκεται στο γεγονός ότι δεν περιέχει μόνο την ανάμιξη από ένα νέκταρ και ένα μελίτωμα αλλά πολλά.
Στα πανέμορφα δάση των βουνών της δυτικής Μακεδονίας, όπου μετακινούνται τα μελίσσια την περίοδο του καλοκαιριού, αυτός που έχει την ευλογία να περπατήσει στα ήσυχα μονοπάτια των βουνών, μπορεί να περιγράψει την πανδαισία των δέντρων και των λουλουδιών. Πλούσια τα δάση από οξιές, βελανιδιές, καστανιές, ρόμπολα και φλαμουριές, λουλούδια που ξεπροβάλλουν στα ξέφωτα και τις πλαγιές, μέντες, ρίγανη, τσάι, θρούμπι, τριφύλλια, βάτα και άλλα, συνθέτουν ένα εξαιρετικό περιβάλλον συλλογής για τα μελίσσια.
Το μελίτωμα που δίνουν κάποια δέντρα όπως η βελανιδιά και το ρόμπολο, το νέκταρ από τα άνθη δέντρων και λουλουδιών, τα συλλέγει η μέλισσα και δημιουργεί το περίφημο μέλι δάσους. Το μέλι δάσους είναι πάντα πολύ σκούρο, σχεδόν μαύρο, σε ρευστή κατάσταση. Μόλις κρυσταλλοποιηθεί, παίρνει ωραίες καφέ αποχρώσεις. Το άρωμά του είναι κυμαινόμενο. Θυμίζει ίσως τα ξερά φύλλα της δασικής υποβλάστησης. Στο στόμα, το μέλι δάσους δίνει μια αίσθηση γλυκερή, δασώδη, όπου πολλές φορές ξεχωρίζουν μια πνοή τσάι και μια υποψία μέντας.
Η κρυσταλλοποίηση του μελιού δάσους είναι συνήθως- λόγω μελιτώματος- πολύ αργή και γίνεται μετά από πολλούς μήνες. Σε περίπτωση, όμως, που έρθει πολύ πιο γρήγορα, σημαίνει ότι η αναλογία του νέκταρος των ανθέων σε σχέση με το μελίτωμα είναι περισσότερη.
Μέλι δάσους: Ιδιότητες
Το μέλι δάσους, όπως όλα τα σκουρόχρωμα μέλια, έχει μεγάλη θρεπτική αξία και υψηλή αντιοξειδωτική δράση. Είναι πολύ πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, όπως φώσφορο, ασβέστιο, θείο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο και χαλκό.
Το μέλι δάσους διαθέτει, ακόμη αντισηπτικές ιδιότητες. Βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς και συμβάλλει στην αντιμετώπιση του έλκους και της αναιμίας. Χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε χολίνη, βοηθά τα άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα.