Μέλι με Ταχίνι και Χαρουπόμελο
Οι πατέρες της Ιεράς Μονής, γνωρίζοντας τη θρεπτική αξία που παρέχει στον ανθρώπινο οργανισμό τόσο το μέλι όσο και το σησάμι και το ταχίνι, παρασκευάζουν μέλι με ταχίνι ολικής άλεσης και χαρουπόμελο. Το μέλι με ταχίνι και χαρουπόμελο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, ασβέστιο, πρωτεΐνες και σίδηρο. Αποτελεί εξαιρετική πηγή ενέργειας και παρέχει τα στοιχεία εκείνα που δρουν αντιοξειδωτικά και αποτοξινωτικά στον ανθρώπινο οργανισμό. Ειδικά τις περιόδους νηστείας, δίνει στον οργανισμό όλη την ενέργεια που χρειάζεται για να ανταπεξέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες
Συστατικά
Μέλι, ταχίνι ολικής άλεσης και χαρουπόμελο.
Μέλι με Ταχίνι και Χαρουπόμελο: Ιδιότητες
Το μέλι με ταχίνι και χαρουπόμελο έχει πλούσια υφή και μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, αμινοξέα, υδατάνθρακες, μεταλλικά στοιχεία και σίδηρο. Αποτελεί σημαντική πηγή ενέργειας με υψηλή θρεπτική αξία. Τρώγεται σκέτο ή αλείφεται σε φρυγανιά ή ψωμί για πρωινό, κολατσιό ή απογευματινό. Μπορεί, ακόμη, να προστεθεί σε συνταγές ζαχαροπλαστικής.
Το ταχίνι αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεϊνών, πολυακόρεστων και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, των λεγόμενων καλών λιπαρών, και φυτικών ινών. Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι περιέχει, ακόμη, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, χαλκό, σελήνιο, φυτοστερόλες και αντιοξειδωτικά στοιχεία.
Όλα τα παραπάνω στοιχεία προσδίδουν στο ταχίνι σημαντική αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική ιδιότητα. Το ταχίνι ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα. Συμβάλλει στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, του ανοσοποιητικού και στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας ενώ προστατεύει την επιδερμίδα. Ευεργετεί τη λειτουργία του εγκεφάλου και μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης. Δυναμώνει τα οστά και δρα προστατευτικά για την υγεία του οργανισμού.
Το μέλι ρυθμίζει την οξύτητα του στομάχου και ωφελεί σε περιπτώσεις γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, καταπραΰνει και θεραπεύει τα συμπτώματα του κρυολογήματος και των ιώσεων.
Συμβάλλει, επίσης, στη γρηγορότερη αποκατάσταση της υγείας σε περιπτώσεις αναιμίας. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε χολίνη, βοηθά τα άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, έχει αντιμικροβιακή δράση και εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηριδίων και άλλων παθογόνων οργανισμών.
Το χαρουπόμελο έχει ήπια γλυκιά γεύση. Χρησιμοποιείται ως φυσικό γλυκαντικό σε γλυκά, παγωτά, στο γιαούρτι, το ρύζι, σε ζεστά και κρύα ροφήματα. Περιέχει τρεις φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα και είναι πλούσιο σε σίδηρο και φώσφορο.