Μέλι Πεύκου
Στα ευλογημένα πευκοδάση της πατρίδας μας και στα πευκοδάση που βρίσκονται στα «αλύτρωτα» παράλια της Μικράς Ασίας, ειδικότερα στα νότια και νοτιοδυτικά παράλιά της, απαντάται το μοναδικό φαινόμενο παγκοσμίως να παράγεται μέλι από μελιτοεκκρίσεις των πεύκων. Τα είδη των πεύκων που δίνουν τις μελιτοεκκρίσεις είναι κυρίως η τραχεία και η χαλέπια πεύκη, εξαιτίας ενός εντόμου, του marchallina hellenica, ευρέως γνωστού ως «εργάτης», το οποίο παρασιτεί χιλιάδες χρόνια πάνω στα πεύκα αυτά και απομυζεί χυμούς από τον φλοιό τους.
Η πλεονάζουσα ποσότητα χυμού εξέρχεται από το έντομο με μορφή σακχαρούχων σταγόνων που ονομάζονται μελιτώματα, τα οποία συλλέγουν οι μέλισσες, επεξεργάζοντας και μετατρέποντάς τα σε μέλι.
Τα μελίσσια της μονής μεταφέρονται στις αρχές Αυγούστου ή στα μέσα Σεπτεμβρίου στο πανέμορφο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, τη Σιθωνία, με πολύ λίγους κατοίκους και χωριά μετρημένα στα δάχτυλα. Η ομορφιά της Σιθωνίας σε αφήνει κατάπληκτο. Το βαθύ πράσινο των ευωδέστατων πεύκων εναλλάσσεται με το γαλαζοπράσινο των γραφικών κολπίσκων που περιτρέχουν γύρω γύρω το πόδι. Απέναντι, στα ανατολικά, αντικρίζεις ένα μοναδικό θέαμα, τον τεράστιο και επιβλητικό κώνο που ξεπροβάλλει μέσα από τη θάλασσα, το όρος του Άθω.
Η μελιτοέκκριση στα πεύκα είναι άφθονη. Οι κυψέλες βαραίνουν σε λίγες μέρες και το πευκόμελο είναι έτοιμο για τρύγο. Αλησμόνητος θα μείνει ο Αύγουστος την ευλογημένη χρονιά του 2011, όταν από 150 μελίσσια μέσα σε διάστημα ενός μήνα προέκυψαν δύο τρύγοι και παράχθηκαν έξι τόνοι πευκόμελο.
Το πευκόμελο είναι ίσως το πιο φιλικό μέλι στον καταναλωτή. Έχει απαλό άρωμα και όχι ιδιαίτερα γλυκιά γεύση. Είναι παχύρευστο με ανοιχτό καφέ χρώμα. Η κρυσταλλοποίηση του πευκόμελου ξεκινά πάρα πολύ αργά μετά τη συλλογή του.
Το μέλι πεύκου είναι από τα πιο θρεπτικά μέλια καθώς έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ιχνοστοιχεία, ένζυμα και αμινοξέα.