Το προπολομέλι και τα διάφορα είδη του ήταν παντελώς άγνωστα προϊόντα στα ελληνικά μελισσοκομικά δεδομένα. Πρώτοι οι πατέρες της Ιεράς Μονής Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου παρουσίασαν αυτή την πρωτότυπη μίξη μελιού και πρόπολης. Ήδη από τον πρώτο καιρό της κυκλοφορίας του, το προπολομέλι αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο, ειδικά λόγω των πολλαπλών ωφελημάτων του στον ανθρώπινο οργανισμό.
Έχοντας πλήρη γνώση για τις θεραπευτικές ιδιότητες των παραγόμενων μελισσοκομικών προϊόντων της μονής (μέλι, γύρη, πρόπολη, βασιλικός πολτός), οι πατέρες προχώρησαν στην ένωση αρχικώς του μελιού και της πρόπολης σε μορφή βάμματος.
Στη συνέχεια, μετά από μελέτη επιστημονικών συγγραμμάτων εμπλούτισαν το μείγμα πρόπολης- μελιού με διάφορα έλαια, αιθέρια έλαια καθώς και με γύρη. Τα είδη που προέκυψαν βοηθούν κατά περίπτωση σε διάφορα προβλήματα και ασθένειες του ανθρώπινου οργανισμού.
Τα είδη που παράγονται από την μίξη πρόπολης και μελιού είναι τα εξής:
- Προπολομέλι
- Προπολομέλι- σπαθόλαδο- αιθέρια έλαια
- Προπολομέλι- αιθέρια έλαια
- Προπολομέλι- γύρη- αιθέρια έλαια